2010. szeptember 22., szerda

Londonba Utazni és Kiadni Egy Csomó Pénzt

A kiutazáshoz is pénz kell, méghozzá nem is kevés. Korábbi bejegyzésben már említettem hogy nagyjából mindent a pénz mennyisége/adott személy igenyének koordinátái döntenek el.

Albérlet/Accommodation: Árának legfőbb meghatározói a zónaszám (1-9), az adott környék, az ingatlan mérete és metró/vasútállomáshoz való közelsége. Ha egyedül szándékozol útnak indulni és nincs problémád akár 10 emberrel is osztozkodni egy fürdőn/hűtőn, nem bánod hogy egy szobában akár négyen is alhattok, akkor  heti 70 font körüli összegre számíthatsz a hármas zóna környékén. Szeretném már most leszögezni, hogy kivételek itt is vannak, bármelyik irányba. Ha pároddal együtt szeretnétek egy lakást, akkor a Studio jó megoldás lehet, ez a magyar szoba-konyhának felel meg, de ebből már láttam olyan pirinyót, hogy a lakó az ágyából tudott volna főzni, lábat mosni és tévét nézni, egyszerre. Az angolok nem négyetméterre (vagy négyzetlábra) számolják az ingatlanok méretét, hanem szobákra. A Studio azért studio, mert nincsenek szobák. Az egyszobás lakásban van egy háloszoba és egy nappali, a két szobásban egy nappali és két háló és így tovább. Minél nagyobb az ingatlan, annál olcsóbb az egy főre jutó albérlet. Mi a dél-nyugati hármas zónában lakunk, a környékünkön egy két szobás lakást 900-1200 fontért lehet kibérelni. Fontos megjegyezni, hogy szobáért átlagban két hét kauciót kérnek el, míg egy lakás esetében egy havit, de a törvény maximum két havi kauciót engedélyez.
Hacsak nem ismerőshöz utazol, soha ne foglalj le semmi szobát látatlanban. Inkább költözz egy hétre hostelbe!

Travel: Londonban nem olcsó a tömegközlekedés, de lassan a budapesti árak leköröznek minket. Érdemes minél előbb kiváltani az Oyster kártyát, amit telefonkártyához hasonlóan vagy feltöltesz pénzzel, vagy rátöltöd a heti/havi bérletedet. Oysterrel egy 'vonaljegy' 1-6 font között mozog, az átutazott zónák számától függően. A heti/havi bérlet korlátlan utazásra jogosít a kifizetett zónáidon belül, bármilyen tömegközlekedési eszközön. A hármas zónából nekem most havi 116 fontomba kerül az utazás. Ennek majdnem a felét megspórolhatnám ha több időm lenne reggel munkába jönni. Metróval 50 perc, busszal viszont két óra legalább.
Ne akarj bliccelni. Úgysem sikerül!

Groceries: vagyis étel-bevásárlás. A boltok alsó polcain mindenhol lesz gazdaságos, szupergazdaságos termék, szinte mindenből. Ha nagyon kell, itt meg lehet szorítani a nadrágszíjat, de ha valaki zöldségre, gyümölcsre vágyik akkor az számítson rá, hogy 250gr cseresznye 2.5 font, szőlő 1.9 font és 1db nektarin 60penny körül lesz. Ja, ízekre nagyon nem kell számítani. Maradjunk annyiban, hogy alapvető élelmiszerek heti bevásárlása olyan 30 font körül mozog. Rossz hír, hogy nincsen TV paprika, csak bizonyos negyedekben. Jó hír, hogy az otthon exkluzívnak ismert termékek, pl Evian, Heinz ketchup itt bőségesen és olcsón elérhető. Néha azt veszem észre, hogy egy veszprémi bevásárlás drágább, mint egy itteni.
Nem árt ha tudsz főzni, de pizzát mindig olcsón tudsz venni!

Going out: vagyis szórakozás. Mozira 9 fontot, színházra 40 fontot, diszkóra 15 fontot szánj, bár dizsibe este 10 előtt többnyire ingyenes a belépés. Az éttermek húzósabbak, egy főre 40 fonttól kell számolni a csillagos égig. Ha igazi angol fish and chipsre vágysz, akkor viszont irány az első pub, ott már 10 font/fő összegért is megvacsorázhatsz, itallal együtt.
Figyeld az újságokban, interneten a kuponokat! Előfordulhat hogy színház+vacsora együtt csupán 35 font!

Beauty: Természetesen vannak magyar fodrászok, magyar kozmetikusok, körmösök és masszőrök. Ezeknek a fele kontár. Nem vicc. Voltam olyan 'pedikűrösnél' aki vidám csevely közepette lefaragta a sarkamat, de úgy, hogy utána hetekig a talpamat a Himalája domborzatához lehetett hasonlítani. Volt szerencsém olyan gyantázáshoz is, hogy utána három hónapig kezeltem a gennyes sebeket. Egy fodrász először 15, aztán 17, majd 25 fontért vágta le a hajamat, mindezt 4 hónapon belül. Azok viszont, akik tényleg jól dolgoznak, nagy forgalmat bonyolítanak, például Janóhoz két hétre előre tudok bejelentkezni, és mindig bombanőt csinál belőlem, Ági tényleg rendesen gyantáz és az arckezelések során tényleg megtisztítja a bőrömet, de hozzá van úgy hogy egy hónapra előre kell bejelentkezni, Emese pedig simán elbánik mindenféle letapadt izomzattal, csak egy héttel előtte szólni kell neki, hogy gyepálásra szeretnénk menni. Árakat illetően, egy hajvágás magyarnál 10-20 font (üzlet 20-30), arckezelés magyarnál 20-40 (üzlet 35-60), masszőr magyarnál 25-45/óra (üzlet 45-80/40-50 perc). Az üzlet szó alatt értem az utcán található szalonok árait.
Általában az ismerősök javaslata beválik, de készülj fel, lehet hogy sokat kell utazni érte!

Orvos: nem, nincs magyar orvos, de ha jön is egy, az sem jótékonyság miatt jön és valószínűleg nem magyar praxist nyitni lesz a legnagyobb vágya (pedig igény egyre nagyobb lenne rá, egyre több az angolul megtanulni nem hajlandó magyar beteg). Magánorvoshoz elmenni nagyon drága (UH 450font!), magyar fogorvos ugyan van, de róluk majd egy külön bejegyzésben inkább. Elviekben kórház tud tolmácsot biztosítani, gyakorlatilag meg jobb, ha nem kell kórházba menni. Szomorú vélemenyem szerint a híres Nyugat európai színvonal véget ér a partvonalon, tisztelet a kivételnek.
Az átlagos várakozási idő egy időpontra 3-9 hét.

Most így hirtelen ennyi jutott eszembe. Az árakat azért írtam fontban, mert olyan gyakran és sokat ingadozik az árfolyam hogy lehetetlenség lépést tartani vele. Mostanság olyan 310-330 körül mozog, de mielőtt nekiállsz kalkulálni, vess egy pillantást az aktuális értékre!

3 megjegyzés:

Ditke írta...

"nem, nincs magyar orvos, de ha jön is egy, az sem jótékonyság miatt jön és valószínűleg nem magyar praxist nyitni lesz a legnagyobb vágya"

Ezzel mi itt Sp.o-ban azt tapasztaltuk, hogy nem az a baj a magyar beteggel hogy magyarul akar beszelni hanem hogy hozza az otthoni mentalitast. El kell fogadni, hogy itt nincs paraszolvencia, ezert cserebe nincs azonnali, soron kivuli idopont, fu alatt recept, behazudott diagnozisok, hamis tappenz vagy elorehozott mutet... Szivesen beszelunk magyarul, de betartjuk a szabalyokat es nem folytatjuk az otthoni "kiskapuzast". Nem kockaztatom a jo allasomat senkiert es semmiert. Aki nem akarja kivarni az idopontot, arra (legalabbis itt) rengeteg maganorvos var, csak persze azoknak az ara is huzos.

MuciFoci írta...

Tobb, hozzad hasonlo orvosra lenne szuksege Magyarorszagnak!

Viki írta...

Ez is nagyon jó volt. Még még írj ilyeneket, nagyon jó olvasni és rengeteg hasznos infóra lehet lelni.:)