2011. március 22., kedd

Samphire Hoe

Nemrég Samphire Hoe-ra látogattunk vasárnap délután. Szerencsére nem esett az eső Jó időnk volt , bár a vastag felhők miatt képtelenség volt normális képeket csinálni, illetve megállapítottam hogy Nagy Britanniának is nagyon jól állna a napsütés.

De mi is ez a Samphire Hoe? Látszólag jelentéktelen, bárányokkal és egy kék világító toronnyal tarkított domboldal, köves tengerparttal Dover és Folkestone közvetlen szomszédságában. A felszín alatt azonban sokkal izgalmasabb történelem lakozik.

Kezdem az elején.
A 19. század közepén már felmerült, egy Franciaországot és Nagy Britanniát összekötő alagút ötlete, és 1880-ban meg is indult az építkezés Shakespeare Cliff-nél (a francia oldalon Sangatte-nél). Gőzmotorokkal üzemeltetett elektromos generátorok segítségével tudtak sűrített levegőt kreálni, ami a fúrókat működtette és a szellőzésben is szerepet játszott.
A kiásott márgát (márgakövet) a gépek hordókba öntötték, és azokat a dolgozók juttatták ki a felszínre. A munkához bevetették az akkor még alig ismert izzólámpákat is.
A politika viszont beleszólt a nagy szabású tervekbe. Az illetékesek attól féltek, hogy egy alagút háború során csak bajt hozhat, illetve franciákat. A fúrásokat beszüntették, pedig már megtettek 1870 métert! (Franciák 1660-at)
Nem sokkal ezután szénbányát alakítottak ki, de alig 30 év alatt csak 120 tonnányi szenet tudtak felásni. A bányákat is bezárták.

A Csalagút körüli bonyodalmak továbbra is folytatódtak, de amikor 1988-ban megindult a komoly fúrás mindkét oldalról, Samphire Hoe-nak ismét szerep jutott. A Channel Tunnel Folkestone-ból indul Calais felé, és az angolok által kivont márgát és egyebeket valahova tenni kellett. Így került egyik kupac a másik után ide. Először egy külső falat kellett kiépíteni, hogy a tenger hullámai ne pusztítsák vissza a rakományt. Öt évvel később kialakultak a mesterséges dombok, magokat ültettek és a Csalagút hivatalos megnyitója után három évvel (1997) Samphire Hoe is elérhető lett a nagyközönség számára.

Látványnak annyira nem volt nagy, de izgalmas volt a története!



Amikor nagy szél van, nem szabad a külső falra menni

Mindjárt belépünk a mesterséges dombra!

Ez csak tetszett...

Samphire Hoe 'másik oldalán' folytatódik a beach




Miért találtunk rengeteg káposztát a strandon? Teljes mértékben biztos vagyok benne hogy ez káposzta. Vagy valami olyasmi. Legalábbis ízre olyan volt!

Azért egy világítótoronynak mindig van hely...




A világítótoronyban...


Ők nem izgultak az idő miatt. Fű van, szél nincs akkora...


Szóval: én büszkén leviszek pár szelet csokis piskótát. Erre azt mondja a Zsolti, hogy én is hoztam valamit! És előveszi a házi tiramisuját. Mire Istiék szerénykedve előveszik a házi ischlerüket. Az elfogyott mennyiségekből ítélve minden finom volt!

Balra a vasútnak kialakított alagutak, jobbra pedig mi várunk hogy átmehessünk autóval

Természetesen fáradtan értünk haza, senkit sem kellett altatni, stb, stb, stb!

6 megjegyzés:

superhappyjohi írta...

Szep helyen jartatok!!! :) Megkostoltad a kaposztat? Szerintem tengeri volt... :)

Thea írta...

Nagyon tetszik!
Örülök, hogy megmutattad!

MuciFoci írta...

Miért Johi, van olyan hogy tengeri káposzta? Nem is volt halíze! Fincsi volt!

(Naná hogy megkóstoltam, de a többieknek megmutattam hogy mit ettem - ha esetleg orvost kellett volna hívni...)

Sweety írta...

Imádom a világítótornyokat. :)Nekem az tetszett a legjobban:)Na és a tiramisu..nyamm nyamm...

kovtama írta...

Muszáj bevallanom mennyire irigyellek, hogy ilyen helyeken jársz.:)

Agni írta...

Köszi a beszámolót! örülök, mikor látom, hogy más népek is tudnak idétlenkedni, nem csak itt délen mi!!:) (a késlekedésekre, stb.. gondolok..)