2010. december 2., csütörtök

Szónokolok

Decemberben a napok mindig gyorsan, az utolsó napok pedig szupergyorsan telnek.

Aki szülőhazájától távol él, annak nem újdonság ez. Én például ha tehetem, már legkésőbb júliusban megveszem a repülőjegyemet haza, és aztán októberig kéthetente egyszer, aztán hetente kétszer, decemberben meg már majdhogynem naponta kétszer pontosítom a dátumot kérdezőkkel.
Mi (nem otthoni hazaiak) már október végén tervezzük a karácsonyt, már akkor nézegetjük a boltokban hogy ki minek örülne vajon. November közepétől már nem hetekben hanem hétvégékben számoljuk a hazamenetelt.

Így nézve sokkal hamarabb elrepül az az utolsó pár hét főleg, amikor az ember naptárját betarkítják a munkahelyi összejövetelek, a baráti találkozók és egyéb, 'még karácsony előtt fussunk össze' dolgok.

Persze szerencsések is vagyunk, főleg itt Angliában: a boltok tudják hogy akkor lehet nagy forgalmat csinálni, ha karácsony előtt akcióznak, így november közepe óta mindenhol repkednek a mínuszok az árcímkékből is. Hogy a vásárló ne izguljon az ajándékok miatt, kaphat egy 'ajándékozó blokkot', amin az ár nincs rajta, de az ajándékozott kicserélheti másra, ha a méret nem jó, illetve január 17-ig ki lehet cserélni az árut.

Nincs kecmec, nincs okoskodás, nincs vita a nyugtáról, nincs sipákolás hogy 'tönkremegy az üzlet' hanem gyorsan, kedvesen megoldják az ilyen eseteket sőt, ha a termékről egyértelmű hogy ahhoz a bolthoz tartozik, akkor még akár blokk nélkül is kicserélik. Ha vásárlás után két héttel döbbenünk rá hogy a ruha amit vettünk nem tetszik, nyugodtan visszavihetjük.

A magyarországi kereskedők azonban amint eladtak valamit már meg is szűnt számukra a garancia, a vásárlók lelkiállapota és egyebek. Nem mintha otthon kapnék bármiféle segítséget a többségben föld bunkó eladóktól (akinek nem inge...), de elszomorít, hogy otthon képtelenség visszacserélni bármit is. Nyilvánvalóan vannak kivételek, de az egész egy ördögi kör, mert én úgy érzem ha a vállakozók kapnának több segítséget az államtól (neeem, nem adókedvezményekről beszélek) akkor bizonyára a boltosok is rugalmasabbak lennének.

Így visszaolvasva ez most egy kicsit az ország sztárolásának tűnhet, de valójában arra igyekszem rámutatni hogy szólásszabadság van (legalábbis kellene lennie egy 21. századi európai országban), ahol az emberek a jót ugyanúgy mint a rosszat is elmesélhetik a nagyközönségnek anélkül hogy egy magát demokratikusnak valló ország vezetői cenzúráznák még a blogokat is.

Majdnem konkrét példa: a veszprémi 'bevásárlóutcán' (Veszprém megyének székhelyén), a Kossuth Utcán található két, legnívósabb sportruházati bolt nem fogad el kártyás, csak készpénzes fizetést. Tudjátok miért? Mert az OTP állítólagosan több, mint két hónapig ül a pénzeken, nem utalnak rögtön. Az állam feladata lenne a körmükre csapni a fa vonalzóval hogy 'ti tejfelt zabáló telhetetlen szürke szőrős állatkák, nem szégyenlitek magatokat, hogy az emberek számlavezetési díjat fizetnek nektek, a vállalkozó számlavezetési és más egyéb díjakat fizet nektek ti meg itt ücsörögtök a pénzükön és néha olyan lassan dolgoztok hogy a vakolat leomlik a falról mire egy hitelkérelmet elbíráltok?!' és akkor az OTP megemberelné magát és simulékonyabbá tenné ezt is (mint ahogy a postán sem kellene órákig sorban állni egy nyavalyás csekk befizetése miatt) és mindenki boldogabb lenne. Csak összehasonlításképpen: ha egy UK számláról utalsz pénzt UK számlára (magán) akkor 3 óra, ha pedig hivatalos ügyet intéz az ember, akkor 1-3 nap alatt le is megy a tranzakció. Más kérdés ha az állam ebbe direkt nem szól bele...

Kedves Illetékesek, ezúton megerősítem hogy ezt a blogot egyes egyedül én írom, én szerkeszem, a tartalmáért én vagyok a felelős és a vélemenyem rólatok az, hogy nem tudtok rendesen fogalmazni. Mert ha a szélsőjobboldal minősíthetetlen stílusa ellen akartok fellépni erélyesen, akkor jobb jogászokat kell alkalmazni.

With lots of love

Mucifoci

2 megjegyzés:

Kiko írta...

Megint milyen igazságokat írtál! Bár mi nem lakunk olyan messze otthontól, azért októbertől már mi is bőven hétvégékben számoljuk, hogy mennyi van még karácsonyig, hányszor megyünk addig még haza stb.
A Kossuth utcán lévő két sportbolttal kapcsolatban újat mondtál, nem tudtam, hogy nem fogadnak el kártyás fizetést, mondjuk már ezer éve is volt talán, hogy utoljára ott vásároltam valamit.
Viszont a postán meglepődtem a múltkor (Kossuth utcai nagy posta). Nem tudom, Te tudsz e már róla, de képzeld, sorszámhúzósra változtatták az ottani rendszert! Nem mondom, így is kell azért még várakozni, de már nincs az a tömegnyomor és órákig tartó sorban állás (mondjuk, hogy a lottózó részt is minek kellett ugyanúgy sorszámhúzósra megcsinálni, azt nem értem). Szóval azért szép lassan, de történnek a mi jó öreg Veszprémünkben is apróbb változások :)
Ilyenkor, karácsonykor, mennyi időre utazol haza? Csak az ünnepekre, vagy pár hétre? Még az is lehet, hogy összefutunk majd "... ha végigsétálsz a Kossuth utcán..." :))

muzli írta...

Én legutóbb csont nélkül cseréltem a CundAban és a HundMben cuccokat. Igaz, nem volt rajtuk az ilyen-olyan biléta - rajta kellett volna lennie, vagy legalább prezentálni kellett volna - de blokk ellenében lazán ment a dolog, egy szavam sem lehet.