2010. november 17., szerda

Bath Beszámoló Képekben

Szülinapi meglepetés volt, hogy torta mellé még jött egy bath-i hétvége is. Nem akarok nagyon belemenni a város érdekességeibe, szóval maradjunk annyiban hogy Bath egy nagyon szép, 'picturesque' városka, minden utcája a vidéki angol város megtestesítője, és 2010-ben sem lepődnénk meg ha Jane Austen fordulna be a sarkon és köszönne egy vidám Good Morning-ot.
Sehol egy cafat szemét, sehol egy cigarettacsikk az utcákon, rengeteg önálló butik, kézműves bolt és persze látnivaló. Ami minket a legjobban érdekelt, az a Római fürdő volt. Kétezer éve bugyog fel a gyógyvíz, amitől nekünk magyaroknak az arcizma sem rándult, viszont itt Angliában ez igen nagy szó. Nekünk azonban egyik gyógyfürdőnk sem büszkélkedik évezredekkel ezelőtt kialakított medencékkel és vízvezetékekkel, habár ebben a medencében nem lehet fürödni, csak képzeletben.

Eredetileg a felső galéria felett még húsz méter magasan állt a mennyezet, ez azonban leomlott, így ma már csak a nyitott 'sportcentrumot' tekinthetjük meg. Tudtátok hogy a rómaiak nemcsak ücsörögtek a meleg vízben, hanem a napi 'wellness' magában foglalta a tepidárium (langyos szauna), a konditerem (najó, csak tornázgattak) használatát és a tisztítást? Ez utóbbi lényege hogy az izzadt és felpuhult bőrt lekapargatják egy életlen pengével hogy eltávolítsák az elhalt hámréteget.
Meg kell említsem még hogy padlófűtéssel tartották melegen az épületet, viszont a hőt nem tudták szabályozni, ezért minden vendég bőrszandit viselt egész nap, hogy ne égjen le a bőr a talpukról.

Természetesen létezik egy mai embereknek fenntartott gyógyfürdő is, melynek felső teraszának medencéjéből nyugodtan lehet nézegetni a katedrális tornyait. Az utazónak azonban a fürdőruhán kívűl a pénzt sem szabad otthon felejteni, csupán egy két órás áztatás kerül körülbelül 7700 forintba, de természetesen lehet venni négy órás, vagy akár egész napos pancsolást is.


A teljesség igénye nélkül Bath képekben:

Háborús veteránok emlékére letűzött pipacsok








A híres félkör utca, a Royal Crescent



Itt lehet megkóstolni a vizet, nekem nem sikerült (nem adtak)

Köd

Köd


Sok köd


GPS szerint az út erre rövidebb
 Hétfő reggel újra elindultunk, London felé vettük az irányt, de tengerpart érintésével. Barton-on-Sea volt az úticél, így láthattuk az Isle Of Wight körvonalait is. Képeket erről nem teszek fel, majd ha lesznek olyanok amiken látszik is hogy mit fényképeztem.




Autópálya mellett is meglapul a köd




Ééééééés végül: ha lennél olyan hülye (mint én), hogy a fekete velúr kesztyűdet kimosod, akkor számíts rá, hogy utána a hypo sem szedi le a retket a kezedről és hogy a körmeid még a vegykezelés után is rondábbak lesznek mintha három héten át folyamatosan pucoltál volna diót. Nem, a citromlé nem segít...

5 megjegyzés:

muzli írta...

Áááá, ez a kesztyűs téma gázos. Akkor most kesztyűben dolgozol? :o)) Egyébként gyönyörű helyen voltatok, irigy-irigy.

MuciFoci írta...

Nem, puszta kezzel dolgozok, de nem tudom hogy rejtegetni az ujjaim vegeit. Rettenetes, meg latvanynak is...

Nagyon tudom ajanlani Bath-t, csodaszep volt, es egeszen biztos hogy meg visszaterunk! Hetfo reggel kezdtek el osszerakni a karacsonyi vasart, biztos remek hangulat lesz!

orsi írta...

Wowwwwwwwwww! MIndenkép gyönyörűséges!De hun a Sztónhendzs???

MuciFoci írta...

Stonehenge sajnos kodbe es esobe veszett. De becsszo teszek fel neked sztonhendzses kepeket!

Viki írta...

Juhujj, ismét egy nagyon jó "kaland" és számunkra érdekes beszámoló született. Azért a kis ködös táj sem semmi a gyapjas bárányokkal, ahogy ott legelésznek..:) A szállás végül szép volt, jó volt?