2011. március 15., kedd

Népszámlálás

Még sosem voltam megszámlálva, főleg nem így, ennyire.

Múlt héten hangos puffanással landolt az ajtó előtt egy vaskos boríték. A lakás nevére szólt, nem a miénkre. Már majdnem repült is az újrahasznosíthatós kukába, de a 'törvény kötelez a válaszra' felirat kíváncsivá tett és mégis kibontottam.


Kiderült, hogy a tíz évenkénti esedékes népszámlálásba keveredtünk, és mint minden olyan embernek, aki 2011 március 27-én az adott lakásba van bejelentve, vagy épp ott alszik aznap éjjel, ki kell tölteni a kérdőívet.

Nyelvtudás hiánya? Nem akadály!
Már-már magam előtt látom Józsefet és Máriát, ahogy a szamarukat felszerelik és a terhes asszony nagyokat nyögve felmászik az állat hátára, miközben szitkozódik (azt a rézfán fütyülő...), hogy miért pont most, télvíz idején kell a népet megszámlálni, és miért nem várhattak legalább két hónapot, addigra már a gyerek is megszületik...

Szerencsére az idei népszámláláshoz nem kell személyesen megjelennünk, elég postán visszaküldeni a 32 oldalas kérdőívet, de természetesen a nyomtatványon szereplő egyedi kóddal online is kitölthető.
Még a látogató sem menekül!
Tetszett azonban, hogy a kérdések végre hanyagoltak mindenféle mellébeszélést és 'jujj ezt nem kérdezzük mert ez hátha fajgyűlölőn hangzik' típusú baromságot. Rákérdezett arra hogy ki homoszekszi (Józseféknek ilyen kérdés tuti nem volt!), ki zsidó és ki buddhista, na meg persze jöttek az etnikai dolgok is, pl ha fehér vagy, milyen csoportba sorolod magad: angol/wales/skót/észak ír/brit, vagy ír, vagy cigány/ír utazó, vagy más (pl magyar).

Nincs kecmec
Nem találtam normális indokot, hogy miért van szükség a népszámlálásra (segít, hogy a környezetemben található állami szolgáltatások finanszírozását jobban oldják meg), de nagyon komolyan veszik, mert azt megbüntetik aki nem jelez vissza. Természetesen senki se aggódjon, az adataink biztonságban vannak, legalábbis minimum száz évig titkosnak számítanak.

A 17-es kérdés szándékosan lett üresen hagyva, menj a 18-ashoz!

1 megjegyzés:

Thea írta...

Clever!

Ha ugyanezt Mo.-on szerveznék, nyilván más jelző jutna eszembe...