2010. április 20., kedd

Kerdezes Joga

- Mikor lesz mar gyerek?
- Amikor megszultem..

Kinek van joga ezt megkerdezni?
A valaszom egyre inkabb az hogy rajtam es a partneremen kivul senkinek. Minden het elmulasaval tobb es tobb sztorit hallok hogy ilyen-olyan gondokba utkozik a gyerekvallalas es senki sem az anyagiakat emlegeti. Annal inkabb jonnek elo dolgok prolaktinokrol, viszerekrol, mehekrol es kiskatonakrol. Kegyetlen tarsadalomban elunk.

Az ember lanya leerettsegizik, esetleg lediplomazik, pasit szerez maganak es a pusmogas megindul a csaladban. Atesunk a masik oldalra. Az eddigi ‘le-ne-fekudj-vele-mert-terhes-leszel’ allapotot felvaltja a ‘mikor-jegyez-mar-el’. Minden bemutatott ferfipeldany potencialis ondohordozova (=unokacsinalova/keresztgyerekcsinalova) valik, minden bemutatott lany potencialis ‘gyerek-kihordova’ alakul. Ha van lagzi ha nincs, a sohajok atalakulnak az utodnemzest illeto kerdesekre. Termeszetesse valik hogy mindenki tudni akarja hogy eleget kefeltek-e, es vedekeztek-e vagy sem.

Ha toled es a parodtol nem kerdezik a gyerek-dolgot, akkor
a) Olyanokkal vagy korulveve akik tisztaban vannak a gyerekvallalas problemaival, ezert csak turelmesen varnak, mert tudjak hogy egy terhesseget nem lehet eltitkolni, es elobb-utobb ugyis kiderul hogy a zsemle a sutoben van.
b) Mar atestek ezeken a kerdeseken es tudjak hogy mi az ami nem esik jol
c) Maguk sem akarnak gyereket, ezert feleslegesnek tartjak a kerdest is
d) Teged vagy parodat nem csipnek es csak remelik hogy a kapcsolatotokbol nem lesz gyerek (Ha kihagytam valamit, akkor keretik jelezni)

Persze ha belegondolok akkor a masik oldalrol is lehetnek indokok amik miatt elkepesztoen fontos lehet tudni hogy sul-e mar az a zsomle, mint peldaul elso unoka erkezese, vagy az ures fecseges amikor az idojaras megbeszelese utan szamon lehet kerni a partol hogy ugyan mar mik a terveik.
De mi van akkor ha a valasz az hogy - Nem lehet gyerekunk - Nem akarunk gyereket - Lehetne gyerekunk de nem merjuk vallalni az egeszsegugyi kockazatat? Lefogadom hogy a kerdezo nincs felkeszulve a valaszra, de igazandibol nem is tudom mit var. Hogy a par toredelmesen bevallja hogy ‘igen, most hogy igy kerdezed, a sok kefelesnek megvan az eredmenye! Gyereket varunk’?!

En sem vagyok artatlan, en is pesztraltam mar parokat ezzel a kerdessel – ezuton kerek elnezest mindegyiktol! Igerem, a jovoben tiszteletben tartom mas maganeletet. Mindenkinek kellemes zsemlere gyurast kivanok, de azert szoljatok ha mar sul!

9 megjegyzés:

Norika írta...

Szia Kati, van számodra egy kis meglepim itt: http://norika-nyulakoroszlnok.blogspot.com/
Nóri

superhappyjohi írta...

Szia Kati, tetszik a bejegyzésed! Megint jol megfogalmaztad, ami sokunk fejében van! legalábbis én is így érzek néha, pedig nagyon szeretnék gyerekeket (egyszer) nem ma nem is holnap, de egyszer. ès nagyon. de ez nem jelenti azt, hogy nem idegesít ha kerdezgetnek... Remélem ti is azért örömmel élitek meg ezt az idöszakot akárhogy is álltok a gyerek kérdéshez! Jó éjt és szép hétvégét! Irj gyakrabban, nagyon birom a stilusod :P Pussz. Johi

Batka7 írta...

Szia Kati!Tetszetös a bejegyzés, akár én is mondhattam volna:-)))Csak egy a bibi: sokszor azok nyaggatnak, akik már pontosan tudják, mit jelent a gyerekvállalás!Es mintha azt akarnák mondani "majd meglátod milyen szar lesz neked!"
De a Mi zsömink fincsibb lesz! Majs szolok,ha már sül!Kati

Dia írta...

JÓ A SZÖVEG...
Mi hozta ki ezt belőled, ha lehet tudni?

MuciFoci írta...

Koszi mindenkinek! :)
Egyreszt farasztonak erzem hogy egy ivarerett tehennek kezelnek paran es eszukbe sem jut hogy a szazezredik kerdes milyen erzes lehet. Egyelore nem tervezunk gyereket, majd akkor ha ugy gondoljuk hogy tudunk nyujtani neki bizonyos dolgokat.
Nagyon sokan probalkoznak korulottem babaert es belegondoltam hogy nekem hogy esne ha birkoznek mindenfele vizsgalattal es moralis kerdesekkel, es valaki rakerdez hogy 'na mi van, mikor lesz mar gyerek?'
Nem csodalkoznek ha valahol kitorne a botrany. Ugy erzem egy kicsit jobban kellene tisztelnie a kivulalloknak a parok probalkozasait. Raernek majd akkor ertesulni rola amikor mar sul az a zsomle, nem?

Kiko írta...

Szia Kati!
:D Nagyon bírom, ahogy fogalmazol, és teljesen igazad van.
Azt hiszem, sajnos az esküvő után minden pár szembetalálja magát ezzel a nyaggatással. A kedves kíváncsiskodók biztos azt gondolják (hogy a te szavaiddal éljek): ha már megvan az a sütő, ugyan miért nem próbálja már ki az ifjú pár, és vág bele a zsemlegyártásba?
Tőlünk is rendszeresen kérdik, és ilyenkor nem mindig tudom, mi a legmegfelelőbb leszerelési forma, hogy ne kelljen minden találkozás alkalmával "magyarázkodni". Egy idő után már unalmas, pedig ez tényleg az a dolog, ami csak a párra tartozik, a kívülállók pedig biztosak lehetnek benne, hogy majd észreveszik, ha már a sül az a zsemle.

Réka írta...

Nálunk meg az megy, hogy ugye még nem csináltok gyereket? Ráértek még, nem maradsz le semmiről! Mintha ovis lennék...

Gicus írta...

Kati!

Teljes mértékben egyetértek. Ez a kérdés abszolút csak 2 emberre tartozik, szerintem is szigorúan magánügy.

Maimoni írta...

Én azt bírtam, amikor a negyedik gyerek megszületése után jött kérdezni egy egygyerekes apuka, hogy "és, mikor lesz az ötödik"? Mondtam neki: majd ha nektek is lesz már négy... Hát, egyelőre nem kell még dolgoznunk a projekten.:)))