2011. július 22., péntek

A Zajos Szomszéd

Már-már tisztában vagyunk az aktuális lengyel válogatott futball technikájával. Ismerjük a lengyel tévéműsor rendszerét. Tudjuk, hogy kik a toplistás előadók és hallgattunk akciófilmet hajnal kettőkor is.

A szomszédunk házimozirendszert vett. Olyat, ami iskola tornaterméhez is sok lenne, nemhogy egy emeletes ház kis lakásába.

Egy ideig tűrtem, aztán betelt a pohár. Én nem akarok hajnalban lövöldözésre kelni. Nem érdekel sem a lengyel híradó, sem a meccsek, és a zene is idegesít amikor én tévézni, vagy csak csöndben lenni akarok. Mivel itt nem jönnek ki a rendőrök, az önkormányzatot kell hívni. Akik a vészelyzeti egységet riadóztatva, műszakváltás és minden más aktuális szalonnás szendvics/tejes tea elfogyasztása után komótosan elindulnak hozzánk. Bejönnek a lakásba, csodálkoznak hogy it's loud, innit (jó hangos, mi?), felmennek a felettünk levő lakásba, bekopognak, ők vagy azt állítják hogy nem is megy a tv, vagy egyszerűen ajtót sem nyitnak. Ezt a kört megismételjük párszor, majd az officer (a hivatali személy) fogadkozik hogy erről bizony jelentést fog írni, és megköszöni, hogy mi ezt bejelentettük.

Merthogy nekik (sem a rendőröknek...) joguk nincs bemenni a lakásokba ellenőrizni hogy milyen hangfalak vannak, ők csak jelentéseket írhatnak, és nekünk felelős lakóknak az a dolgunk hogy ezeket az incidenseket folyamatosan hozzuk az önkormányzat tudomására és majd egyszer talán bíróságra kerül az ügy és akkor majd jól elkussolnak a zajongók.

Hiába magyaráztuk hogy mi ezt nem szeretnénk, lehet hogy a felettünk levők most érkeztek Wroclavból és náluk ez a normál hangerő és gőzük sincs milyen emeletes házban lakni. Kértük (mind a négy!) kiérkező hivatalnokot, hogy csak szóljon a szomszédoknak hogy vegyék lejjebb a tévét. Semmi.

Ekkor jött a további bonyodalom: most már egyáltalán nem biztos, hogy a felettünk lakó szomszéd fekszik rá a hangerőszabályzóra. Hanem lehet hogy az alattunk lakók. Az is lehet, hogy felváltva a kettő. Az épület szerkezete miatt viszont képtelenség csak fülelés alapján megállapítani hogy honnan jön a zaj.

Ekkor írtam egy emailt a főbérlőmnek. Talán - ügyvéd lévén - ő majd tud segíteni.

Főbérlő válasza:
Addig amíg nem tudjuk biztosan honnan jön a zaj, nem tudok tenni semmit. Legközelebb tedd a füled a padlóra, majd a plafonra hogy a felület vibrálása alapján megállapíthassuk hogy honnan jön a zajforrás. Javaslom, hogy használj széket.

Két napja nem tudok erre válaszolni. Még ha lenne létránk, talán, de székről még az asztalról sem érjük fel a plafont a fülünkkel... Tomi azt javasolta, hogy küldjünk egy videót a tulajnak, ahogy a plafonra csavarozunk egy széket miközben énekelgetjük a Dancing On The Ceiling-et. Vállalta, hogy bajszot ragaszt és parókát vesz fel. Én leginkább abban a piros ingben nézném meg... (meg a tulaj arcát miután összejárkáltuk a plafont).

9 megjegyzés:

orsi írta...

Javaslom, hogy megfelelő hangerővel bömböltessétek a fenti számot és érdeklődjetek az alattatok lakónál mennyire hallja :D

Thea írta...

Javasolnám magam is a kontrázást. Szólhatna mondjuk az István a király, vagy a Bánk Bán -opera változata. Ez utóbbi esetben, menjetek el valahová, míg szól...

Szörnyű, hogy hiába várjátok a segítséget.
Megkérni nem lehet, hogy csendesen? (Kérdi az örök naíva...)

MuciFoci írta...

Hehe, a kontrazasnak nagyon nincs ertelme szerintem. Azzal nem oldodik meg, csak kifogaskent hasznalhatja hogy en is hangoskodok.

Fel(le)menni meg nem merek - ki tudja kik laknak ott, en meg nem akarok megkeselodni csak azert mert utalom a basszusuk dubbanasat... Thea - jol olvasod. Azt sem tudom hogy a mi emeletunkon kik laknak, nemhogy meg egyel feljebb vagy lentebb!

kovtama írta...

És ha végig járnád az emeleteket, minden egyes ajtónál megállnál, hogy hol szól hangosan??? Na jóóóóó csak egy ötlet volt. Bosszantó az ilyen szomszéd, annak idején panelban egyszer nekem is volt egy ilyen felettem lakó. Éjjel kettőkor állt neki lerakni a laminált padlót. Fasza volt.:) Bocs.

MuciFoci írta...

Kovtama - megtortent az is... :) De nem vezetett eredmenyre, mert kintrol semmi, de semmi nem hallatszik!

kovtama írta...

És ha minden postaládába bedobnál egy kis cetlit, hogy elnézést, de ha ön hangoskodik, akkor kérem ne tegye mert zavar? vagy valami hasonló...vagy nincs a lépcsőházban valami hirdető tábla féle, ahova kitudsz tenni valami kérelmet, hogy mittomén este 10 után vegyék halkabbra?? Ötletelek..

MuciFoci írta...

Ezt meg kiprobalhatom... Mondjuk amikor az ajto elol lenyultak a polcrendszert ami arra vart hogy elvigyek, hiaba tettem ki a papirt hogy aki veletlenul elvitte, tegye vissza, semmi sem tortent. :( most nyaralnak valoszinuleg, mert 4 napja csend van. Elvezzuk! :)

kovtama írta...

Jó élvezkedést.:) Sajnos nincs több ötletem.:(

Chipmunk-19 írta...

basszus, kevesebb idegesítőbb dolog van a világon ennél...engem már az összes szomszéd ismer. a felettünk lakó néni majdnem tök süket, el tudod képzelni. még a telefonálást is halljuk. kitartást és remélem lesz megoldás.