2010. október 8., péntek

Devecser... Kolontár...

Amikor ezt a bejegyzést elkezdem írni, még nincs címem. Van ez így néha, de az elmúlt pár napja úgy érzem hogy szavakat is nehezen találok, nemhogy címet...

Én nem tudtam hogy mi az a zagyvatározó. Sőt, azt sem tudtam hogy így kell írni (azt hittem hogy az agyvatározó, de úgysem volt értelmes). Azt sem tudtam, hogy hozzánk (Veszprém) ennyire közel is van ilyen.


Most már tudom. A szívem szakad meg a bajba jutott emberekért. Az árvizek is kétségbe ejtettek, de ez egyenesen sírásra késztet. Az árvizeket a mindenkori állam okozza, amely nem hajlandó megfelelő vízkezelő megoldásokra költeni (Az árvízkérdés mindig árvízkor jön elő).

A devecseri, kolontári emberek, a környék florája és faunának tragédiája azonban nem csak a mindenkori állam (önkormányzat) és a Környezetvédelmi Főfelügyelet gyalázata, hanem leginkább egy - elviekben - magánvállalaté. Az illetékes főnökök (akikről gyanítom hogy nem álruhában lapátolnak, és slaggal falat mosnak) szépen sunyítanak. Nem állnak ki az ország (világ) elé. Mondjuk el tudom képzelni hogy a falusi asszonyok csupán dühből jól elpicsáznák őket, egészségre ártalmatlan vörösiszappal borított szívlapáttal.

Nagyon jólesik hogy amint belépek a facebook/iwiw főoldalára, azokat segítségre felhívó üzenetek borítják el. A nyári katasztrófák miatt már tudjuk, hogy nemcsak pénzre, de konzervekre, ruhákra, takarókra, tisztálkodószerekre is szükség van. Tudjuk hogy akinek nem szándékozik pénzt adni (mondjuk a 1752-es számon), vagy nem tud ruhát adni, de van kertje, az állatot tud befogadni ideiglenesen (jelentkez Lakos Györgynél a 30/507-2062-es számon a nap bármely szakában).

Én csak a kezemet tördelem, mert nem tudok segíteni igazán. Nyáron érdeklődtem hogy hogyan tudnának az itteni magyarok segíteni az otthon bajbajutottakon, és erőfeszítéseim kudarcba fulladtak. Nem azért mert nem lettek volna segítőkész emberek, hanem azért mert nem tudtuk volna hogy hazajuttatni. Sajnos a több százezres fuvardíj kifizetése nem tűnt kecsegtetőnek, így maradt a banki utalás.

Akik azonban otthonról olvassák ezt a bejegyzést és még nem jutottak el odáig, hogy tegyenek valamit, azokat kérném szépen, nézzenek be a szekrénybe!
Biztos vagyok benne hogy nem én vagyok az egyedüli olyan, aki a 'már nem is tetszik annyira', 'nem is áll jól', 'rácsöppent az olaj' és hasonló ruhákat még tárolja, mondván talán valamire még egyszer jó lesz.
Most tökéletesen jó lesz. Minden. Kíméletlenül rántsd elő a szekrény aljáról, ürítsd ki a polcokat, dobd be a mosógépbe, teregesd ki, száradás után hajtsd össze, zsákokba bele, mellé egy-két tisztálkodószer és irány a legközelebbi gyűjtőhely!

Devecserben (88/512-630) az alábbiakra van szükség:
- saválló gumikesztyű
- FFP3 minőségű maszk
- gumicsizma 37-40méretben
- vízhatlan nadrág, kabát
- kantáros melles gumicsizma
- vödör
- talicska
- kefés söprű
- lapát
- 20%-os ecet
 
Kolontárnak szánt adományokat a Bányász Sportpálya szürke épületébe, az ajkai Sport utca 14-es számra várják:
- tartós élelmiszerek
- takarók
- meleg ruházat
- elemlámpa működő elemmel
- gyertya
- törölköző
- tisztálkodószer (tusfürdő, szappan, sampon, balzsam, fogkefe, fogkrém, pelenka gyerekeknek, női higiéniai dolgok és minden olyan amit a fürdőszobádban látsz és te magad sem indulnál el nyaralásra nélküle)
 
 
A Napló már összegyűjtötte hogy ki hol és hogy tud adni, ezek közül néhányat én is betennék ide:
 
- Városlődön meleg ruha, ágyneműk, tartós élelmiszer felajánlásaikat a Rózsa utca 21. szám alatt várják
 
- Balatonalmádi Turisztikai Egyesület: Használt vízálló, és meleg ruhák, tartós élelmiszerek, gumicsizmák, kötszerek, ásványvíz, locsolótömlő nagy segítséget jelent, de bármit szívesen fogadnak. Az adományokat az almádi tourinform irodába lehet leadni, hétfőtől-péntekig, 10 - 16 óra között. Az összegyűjtött csomagok elszállításáról az egyesület gondoskodik.
 
- A Lapterjesztő Kft. Veszprémben a Gerenda u. 4-6 szám alatt várják a segítő szándékúakat hétfőtől-péntekig, 8-16 óráig.
 
- A grazi magyarok - A Forum Hungaricum Rudi Roth, a Magyar Köztársaság grazi tiszteletbeli konzulja védnöksége alatt és a grazi magyar szervezetek támogatásával indított segélyakciót. Pénzbeli és természetbeni adományokat, tartós élelmiszereket gyűjtenek a hajléktalanná vált kolontáriak és devecseriek számára.
 
Árvízkárosultak az iszakárosultakért - A májusi áradások során legsúlyosabb károkat szenvedett Felsőzsolca lakói a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen sietnek a iszappal elöntött települések segítségére, az összegyűjtött adományokat, elsősorban a kármentesítésnél használtható eszközöket pénteken adják át a devecseri önkormányzatnak. Ha ŐK tudnak segíteni, akkor mi is.

1 megjegyzés:

Kiko írta...

Köszönöm, hogy megírtad ezt a bejegyzést!

Nekem is a szívem szakad meg minden egyes alkalommal, amikor a híreket nézem, vagy olvasok az iszapkatasztrófával kapcsolatban. Hihetetlen, hogy ilyen megtörténhet, ráadásul az szerintem nekünk még rátesz egy lapáttal erre az érzésre, hogy ilyen közel az otthonunkhoz, hiszen Veszprém onnan már csak egy köpésre van.
Remélem, hogy sokan segítenek majd.